Vánoční pečení s pomazánkou Nutella®

Vánoce se neobejdou bez sváteční edice pomazánky Nutella®. Letos se díky QR kódu na 350 g a 700 g sklenici můžete inspirovat nápady na recepty a na zábavné vánoční tvoření. Největší 900g pomazánka Nutella® se stane skvělým sladkým dárkem díky věnování přímo na sklenici. Dopřejte svým nejbližším ty nejlepší vánoční pochoutky a užijte si společně pravou radost z Vánoc! Inspiraci najdete i na www.nutella.cz.

 

Mrkvové muffiny s pomazánkou Nutella® 

Na 12 porcí potřebujete:

  • 3 vejce

  • 200 g jemného třtinového cukru

  • 150 ml rostlinného oleje

  • 300 g mrkve nastrouhané najemno

  • 100 g mletých mandlí

  • 120 g ananasu nakrájeného nadrobno (čerstvého nebo z konzervy) 

  • 200 g hladké mouky

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 1 lžička jedlé sody

  • 1/2 lžičky skořice

  • špetka soli

  • 180 g pomazánky Nutella® (15 g na 1 porci) 

Postup:

Vejce ušleháme, aby zdvojnásobila svůj objem. Poté k nim přidáme třtinový cukr a šleháme, dokud není hmota hladká a nadýchaná. Za stálého šlehání plynule přidáváme tenkým proudem olej. Přidáme mrkev, ananas, mandle a opatrně promícháme, poté necháme chvilku odpočinout. Mezitím rozehřejeme troubu na 150 ºC a do misky prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu, skořici, sůl a zamícháme. Následně přesypeme do směsi s mrkví a všechny ingredience opatrně spojíme. Vzniklým těstem naplníme košíčky vložené do formy na muffiny. Pečeme asi 40 minut. Hotové muffiny poznáte tak, že když do jejich středu zapíchnete špejli a znovu ji vyndáte, bude suchá. Pomazánku Nutella® (15 g na 1 muffin) dáme do cukrářské zdobičky, částí naplníme vychladlé muffiny a částí ozdobíme jejich povrch.

Křehké kaštanové slepované sušenky s pomazánkou Nutella®

Na 10 porcí potřebujete: 

  • 200 g hladké mouky

  • 50 g kaštanové mouky

  • 50 g mandlové mouky

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 80 g jemného třtinového cukru

  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

  • 200 g másla

  • 2 žloutky

  • 150 g pomazánky Nutella® (15 g pomazánky Nutella® na 1 porci)

Postup:

Na vál prosejeme všechny druhy mouky, přidáme třtinový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, studené máslo a žloutky. Uhněteme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny odpočinout. Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vánočními vykrajovátky vyřízneme preferované tvary, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme dozlatova při teplotě 180 ºC asi 15 minut. Vychladlé sušenky slepujeme pomazánkou Nutella®.

Vánoční medovník s pomazánkou Nutella® 

Na 15 porcí potřebujete:

  • 60 g másla

  • 30 g moučkového cukru

  • 1 velké vejce

  • 70 g tekutého medu

  • 220 g hladké mouky

  • 1/2 lžičky jedlé sody

  • 300 g pomazánky Nutella® (15 g pomazánky Nutella® na 1 porci)

Postup:

Těsto: Máslo a moučkový cukr třeme, až vznikne světlá a nadýchaná hmota. Vmícháme vejce společně s medem. Jakmile se nám směs spojí, přidáme prosetou mouku smíchanou s jedlou sodou a vše důkladně prošleháme. Měla by vzniknout měkká a poddajná hmota (pokud je příliš suchá, přidáme med). Připravené těsto rozdělíme na šest dílů. Z každého z nich vyválíme velmi tenký plát o velikosti plechu 20 x 20 cm, který vyložíme papírem na pečení. Každý plát propícháme vidličkou a pečeme zvlášť při teplotě 170 ºC asi 10–12 minut dozlatova. Po upečení ponecháme nejlépe 2 dny ve vlhké místnosti odpočinout, aby pláty změkly. Poté je potřeme pomazánkou Nutella® a naskládáme je na sebe. Ozdobit pomazánkou Nutella® můžeme také vrchní část medovníku, postačí nám k tomu cukrářská zdobička a trocha fantazie.

Perníkové postavičky s pomazánkou Nutella®

Na 20 porcí potřebujete:

  • 60 g měkkého másla

  • 50 g hnědého cukru

  • 60 g medu

  • 1 vaječný žloutek

  • 190 g hladké mouky

  • 2 g perníkového koření

  • 2,5 g jedlé sody

  • špetka soli

  • 120 g pomazánky Nutella®

  • 50 g cukru moučka

  • 1 lžíce citronové šťávy 

Postup:

Nejprve v míse utřeme máslo společně s cukrem a medem, poté přidáme žloutek. V druhé míse smícháme prosátou mouku, koření a jedlou sodu. Obě směsi následně spojíme a zhruba minutu zpracováváme. Těsto zabalíme do potravinové fólie a na hodinu dáme do lednice odpočinout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto vyválíme na tenký plát (přibližně 4mm vysoký) a začneme vykrajovat. Zvolit můžete jakýkoli oblíbený tvar, ať už je váš favorit pan Perníček nebo vánoční hvězda. Vykrojené perníčky umístíme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 160°C na prostřední mřížce, 8–9 minut. Dozlatova upečené perníčky necháme zcela vychladnout, následně je potřeme pomazánkou Nutella® a slepíme k sobě. Dozdobit je můžeme také pomocí cukrové polevy, jejíž příprava je velmi jednoduchá. Stačí jen utřít prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou.

Mandlové piškotové zákusky se sladkou tečkou Nutella®

Na 24 porcí potřebujete:

  • 120 g pomazánky Nutella®

  • 70 g rozpuštěného másla

  • 50 g hladké mouky

  • 130 g moučkového cukru

  • 70 g mandlové mouky

  • 4 bílky 

Postup:

V misce smícháme prosátou hladkou a mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme bílky a rozpuštěné máslo. Směs jemně promícháme a dáme na 1 hodinu do lednice vychladnout. Poté předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si formičky vysoké přibližně 4 cm a široké 2,5 cm, vymažeme je máslem či tukem, vysypeme moukou a naplníme směsí do dvou třetin. Naskládáme je na plech a pečeme přibližně 12 minut. Cukroví vyndáme z trouby a necháme chvíli zchladnout, aby se nám lépe z formiček vyklopilo. Poté uděláme na vrcholku dortíků opatrně dřívkem malý důlek. Cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou je naplníme pomazánkou Nutella®, kterou ozdobíme i vrchol dortíku. Pak už jen posypeme moučkovým cukrem a podáváme.