
Dříve lidem nic jiného ani nezbývalo. Jedli to, co se v přírodě nebo v hospodářství zrovna nabízelo, co rostlo a zrálo. Čerstvé jahody v lednu mohla domů přinést snad jen pohádková Maruška. Že to byla nuda? Podle našich dnešních měřítek možná ano, stravování podle ročních dob ale šlo ve skutečnosti našim předkům k duhu. A když si z nich vezmeme příklad, zjistíme, že takovou úpravou jídelníčku můžeme vyřešit mnoho zdravotních problémů a zlepšit celkovou kondici.
Jak se stravovat na jaře
Přelom ledna a února lze označit za měsíce pozdní zimy. Většina z nás v těchto měsících pocítí značnou únavu a pokles odolnosti vůči nemocem, typický důsledek nedostatku slunečního svitu a pro zimní měsíce typického „hřešení“ v podobě jednoduchých cukrů a bílé mouky. Pokud si přejeme ve zdraví a plní energie přejít ze zimy do jara, doporučuje se začít plynule měnit stravovací režim hned ze začátku jara. Jaro je období lehkosti, je tedy vhodné omezit dlouze vařená a pečená, těžká masitá jídla na minimum. Významnou roli v jarním jídelníčku hrají bylinky, výhonky a první zelené listové rostlinky, nabité vitaminy a minerály. Příkladem může být třeba pažitka, jitrocel, kopřiva, pampeliška, jarní cibulka, nespočetné druhy salátů, čekanka, kerblík, natě celeru, kedlubny apod. Jako hlavní jídla jsou vhodná zeleninová rizota, bulgur, pohanka a luštěniny.

„Hovězí a vepřové maso bychom měli co nejvíce omezit a pokud se bez masa opravdu neobejdeme, dát přednost krůtímu a králičímu. Ideální je ale maso na 4 až 8 týdnů úplně vynechat. Totéž platí i pro mléko a výrobky z něj,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér. Pokud ani bez nich nevydržíme, dejme si raději zakysané mléčné výrobky. Naše tělo nám poděkuje, pokud snížíme příjem lepku a obilovin podléhajících plísním (pšenice, žito, oves), cukrovinek, slazených limonád, uzenin, polotovarů a také alkoholu a nikotinu.
Co lze naopak jen doporučit, to jsou luštěniny (čočka, červená čočka, fazole, hrách, cizrna), obiloviny (rýže, kuskus), zelenina (domácí kysané zelí a šťáva z něj, brokolice, květák, celer, cibule, česnek, listová zelenina, baby špenát) a zeleninové šťávy (šťáva z červené řepy), některé druhy ovoce (např. borůvky), semínka (chia, lněná, dýňová) a za studena lisované oleje (lněný, konopný, dýňový). Skvělou náhradou za maso můžou být ryby, které bychom si měli dopřát aspoň jednou nebo dvakrát za týden. Jako vynikající, a přitom nutričně hodnotné snídaně poslouží obilné kaše (jáhlová, rýžová nebo amarantová).

Vitaminová jarní vzpruha
Některé vitaminy a minerály, kterých máme po dlouhé zimě chronický nedostatek, je těžké doplnit výhradně z potravin. Doporučujeme proto kvalitní doplňky stravy, především na doplnění vitaminů C a D, koenzymu Q10, selenu a zinku, to vše v bioaktivní formě. Pro celkové zesílení organismu je vhodné podpořit funkci a stimulaci jater užíváním ostropestřce mariánského (semena nebo tinktura). Vyzkoušet můžete tobolky od Green idea.
Denně vypijete několik sklenic vody, abyste zahnali žízeň. Hoďte do některé jednu šumivou tabletu Maxi Vita Exclusive Detox a za malou chvíli si můžete pochutnávat na osvěžujícím nápoji obsahujícím přírodní extrakt z ostropestřce mariánského, který přispívá zejména ke správnému trávení a činnosti jater. Je vhodný k pročištění při detoxikační kúře, pro kterou je jarní období velmi vhodné.

Recept na rajčatový bulgur s tuňákem
Ingredience:
- 160 g cizrny Menu Gold
- 280 g bulguru Menu Gold
- zeleninový vývar
- 200 g rajčatového protlaku
- slunečnicový olej
- 80 g červené cibule
- 160 g sterilované kukuřice
- 1 plechovka tuňáka
Postup:
Cizrnu si den předem namočíme a uvaříme podle návodu na obalu. Bulgur promícháme s trochou oleje a vložíme do vroucího zeleninového vývaru s rajčatovým protlakem. Krátce povaříme, zakryjeme a necháme 20 minut odstát. Na rozehřátém oleji orestujeme na větší kusy nakrájenou červenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, kukuřici a prohřejeme. Přidáme rajčatový bulgur a promícháme. Servírujeme teplé s okapaným tuňákem.
