![](/sites/default/files/2021-12/clanek-Kasztanowe%20markizy%20z%20kremem%20Nutella.jpg)
Vánoce se neobejdou bez sváteční edice pomazánky Nutella®. Letos se díky QR kódu na 350 g a 700 g sklenici můžete inspirovat nápady na recepty a na zábavné vánoční tvoření. Největší 900g pomazánka Nutella® se stane skvělým sladkým dárkem díky věnování přímo na sklenici. Dopřejte svým nejbližším ty nejlepší vánoční pochoutky a užijte si společně pravou radost z Vánoc! Inspiraci najdete i na www.nutella.cz.
Mrkvové muffiny s pomazánkou Nutella®
Na 12 porcí potřebujete:
-
3 vejce
-
200 g jemného třtinového cukru
-
150 ml rostlinného oleje
-
300 g mrkve nastrouhané najemno
-
100 g mletých mandlí
-
120 g ananasu nakrájeného nadrobno (čerstvého nebo z konzervy)
-
200 g hladké mouky
-
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička jedlé sody
-
1/2 lžičky skořice
-
špetka soli
-
180 g pomazánky Nutella® (15 g na 1 porci)
Postup:
Vejce ušleháme, aby zdvojnásobila svůj objem. Poté k nim přidáme třtinový cukr a šleháme, dokud není hmota hladká a nadýchaná. Za stálého šlehání plynule přidáváme tenkým proudem olej. Přidáme mrkev, ananas, mandle a opatrně promícháme, poté necháme chvilku odpočinout. Mezitím rozehřejeme troubu na 150 ºC a do misky prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, sodu, skořici, sůl a zamícháme. Následně přesypeme do směsi s mrkví a všechny ingredience opatrně spojíme. Vzniklým těstem naplníme košíčky vložené do formy na muffiny. Pečeme asi 40 minut. Hotové muffiny poznáte tak, že když do jejich středu zapíchnete špejli a znovu ji vyndáte, bude suchá. Pomazánku Nutella® (15 g na 1 muffin) dáme do cukrářské zdobičky, částí naplníme vychladlé muffiny a částí ozdobíme jejich povrch.
![](/sites/default/files/2021-12/clanek-Muffiny%20marchewkowe%20z%20kremem%20Nutella.jpg)
Křehké kaštanové slepované sušenky s pomazánkou Nutella®
Na 10 porcí potřebujete:
-
200 g hladké mouky
-
50 g kaštanové mouky
-
50 g mandlové mouky
-
1 sáček vanilkového cukru
-
80 g jemného třtinového cukru
-
1/2 lžičky prášku do pečiva
-
200 g másla
-
2 žloutky
-
150 g pomazánky Nutella® (15 g pomazánky Nutella® na 1 porci)
Postup:
Na vál prosejeme všechny druhy mouky, přidáme třtinový a vanilkový cukr, prášek do pečiva, studené máslo a žloutky. Uhněteme těsto, zabalíme jej do potravinové fólie a vložíme do lednice minimálně na 2 hodiny odpočinout. Poté těsto vyválíme na tloušťku asi 5 mm. Vánočními vykrajovátky vyřízneme preferované tvary, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme dozlatova při teplotě 180 ºC asi 15 minut. Vychladlé sušenky slepujeme pomazánkou Nutella®.
Vánoční medovník s pomazánkou Nutella®
Na 15 porcí potřebujete:
-
60 g másla
-
30 g moučkového cukru
-
1 velké vejce
-
70 g tekutého medu
-
220 g hladké mouky
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
300 g pomazánky Nutella® (15 g pomazánky Nutella® na 1 porci)
Postup:
Těsto: Máslo a moučkový cukr třeme, až vznikne světlá a nadýchaná hmota. Vmícháme vejce společně s medem. Jakmile se nám směs spojí, přidáme prosetou mouku smíchanou s jedlou sodou a vše důkladně prošleháme. Měla by vzniknout měkká a poddajná hmota (pokud je příliš suchá, přidáme med). Připravené těsto rozdělíme na šest dílů. Z každého z nich vyválíme velmi tenký plát o velikosti plechu 20 x 20 cm, který vyložíme papírem na pečení. Každý plát propícháme vidličkou a pečeme zvlášť při teplotě 170 ºC asi 10–12 minut dozlatova. Po upečení ponecháme nejlépe 2 dny ve vlhké místnosti odpočinout, aby pláty změkly. Poté je potřeme pomazánkou Nutella® a naskládáme je na sebe. Ozdobit pomazánkou Nutella® můžeme také vrchní část medovníku, postačí nám k tomu cukrářská zdobička a trocha fantazie.
![](/sites/default/files/2021-12/clanek-Nutella_G900_Xmas_small.png)
Perníkové postavičky s pomazánkou Nutella®
Na 20 porcí potřebujete:
-
60 g měkkého másla
-
50 g hnědého cukru
-
60 g medu
-
1 vaječný žloutek
-
190 g hladké mouky
-
2 g perníkového koření
-
2,5 g jedlé sody
-
špetka soli
-
120 g pomazánky Nutella®
-
50 g cukru moučka
-
1 lžíce citronové šťávy
Postup:
Nejprve v míse utřeme máslo společně s cukrem a medem, poté přidáme žloutek. V druhé míse smícháme prosátou mouku, koření a jedlou sodu. Obě směsi následně spojíme a zhruba minutu zpracováváme. Těsto zabalíme do potravinové fólie a na hodinu dáme do lednice odpočinout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto vyválíme na tenký plát (přibližně 4mm vysoký) a začneme vykrajovat. Zvolit můžete jakýkoli oblíbený tvar, ať už je váš favorit pan Perníček nebo vánoční hvězda. Vykrojené perníčky umístíme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 160°C na prostřední mřížce, 8–9 minut. Dozlatova upečené perníčky necháme zcela vychladnout, následně je potřeme pomazánkou Nutella® a slepíme k sobě. Dozdobit je můžeme také pomocí cukrové polevy, jejíž příprava je velmi jednoduchá. Stačí jen utřít prosátý moučkový cukr s citronovou šťávou.
Mandlové piškotové zákusky se sladkou tečkou Nutella®
Na 24 porcí potřebujete:
-
120 g pomazánky Nutella®
-
70 g rozpuštěného másla
-
50 g hladké mouky
-
130 g moučkového cukru
-
70 g mandlové mouky
-
4 bílky
Postup:
V misce smícháme prosátou hladkou a mandlovou mouku s moučkovým cukrem. Přidáme bílky a rozpuštěné máslo. Směs jemně promícháme a dáme na 1 hodinu do lednice vychladnout. Poté předehřejeme troubu na 180 °C. Připravíme si formičky vysoké přibližně 4 cm a široké 2,5 cm, vymažeme je máslem či tukem, vysypeme moukou a naplníme směsí do dvou třetin. Naskládáme je na plech a pečeme přibližně 12 minut. Cukroví vyndáme z trouby a necháme chvíli zchladnout, aby se nám lépe z formiček vyklopilo. Poté uděláme na vrcholku dortíků opatrně dřívkem malý důlek. Cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou je naplníme pomazánkou Nutella®, kterou ozdobíme i vrchol dortíku. Pak už jen posypeme moučkovým cukrem a podáváme.