
V našich končinách je bohužel tradiční jídelníček velmi chudý na příjem tučných mořských ryb, které jsou hlavním zdrojem omega 3 mastných kyselin. Není tedy divu, že česká populace často trpí nedostatkem těchto látek, které jsou ale pro organismus velice důležité.
Omega 3 je označení pro skupinu polynenasycených mastných kyselin, které si lidský organismus nedokáže sám vyrobit, přestože je pro svůj vývoj a správné fungování velmi potřebuje. Vstupují totiž do řady procesů v lidském těle a mají vliv třeba na činnosti mozku, zraku nebo srdce. Protože si nedokážeme tyto esenciální mastné kyseliny sami vytvořit, jsme plně odkázáni na to, kolik jich přijmeme ve své stravě. A podle průzkumů je na tom s omega 3 český jídelníček velmi špatně, což ukázal i průzkum Státního zdravotního ústavu z roku 2019, který zkoumal množství omega 3 mastných kyselin v mateřském mléce kojících žen.
Kde se omega 3 vyskytuje
Nejvýznamnějším zdrojem omega 3 jsou tučné mořské ryby, které bychom si měli ve svém jídelníčku dopřát minimálně 2x týdně. Mezi další zdroje omega 3 patří některá semena nebo ořechy a také oleje ze semen, které bychom měli používat pouze ve studené kuchyni. “V Evropě bohužel patříme k národům s nejnižší konzumací mořských ryb a ani příjem semen a vybraných rostlinných olejů, neznehodnocených tepelným zpracováním při smažení apod., nestačí k pokrytí potřeb těchto zdravotně prospěšných nenasycených mastných kyselin, které jsou pro naše tělo nezbytné. Z uvedeného důvodu bych rozhodně doporučil pravidelně užívat doplňky stravy s omega-3. V tomto směru bych sám mohl jít příkladem, přestože mám ryby aspoň jednou týdně na talíři. Dokonce rybařím, ale obsah omega-3 ve sladkovodních kaprovitých rybách je minimální,“ říká Ing. Ivan Mach, CSc., zakladatel Aliance výživových poradců v ČR.
Omega 3 kyseliny můžeme rozdělit do tří skupin:
- EPA neboli kyselina eikosapentaenové se nachází v tučných rybách, rybím oleji a mořských plodech.
- DHA (kyselina dokasahexanovou) obsahuje například losos, makrela, tuňák, sardinky nebo tresčí játra či mořské řasy.
- ALA (kyselina alfa-linoleová) je obsažena v rostlinných potravinách, jako jsou chia semínka, vlašské ořechy, lněná nebo dýňová semínka a také oleje vyrobené z těchto semen. Obsahuje ji také špenát, fazole nebo sójové boby. Tato kyselina bohužel není v našem organismu příliš aktivní, a tak se musí v těle nejprve přeměnit na EPA nebo DHA. K takové přeměně ale dojde pouze asi u 5 % přijaté ALA, zbytek je využit ve formě energie.
Proč je omega 3 důležitá
”Omega 3 mastné kyseliny vstupují do řady procesů v lidském těle. Jsou důležité pro kardiovaskulární systém, zejména pro správnou činnost srdce. Příznivě ovlivňují stav očí a podílí se i na činnosti mozku. Pomáhají také s udržením správného krevního tlaku a významné jsou i pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte,“ vyjmenovává Ing. Ivan Mach, CSc. Omega 3 se podílí na vývoji centrální nervové soustavy plodu a dítěte během kojení, a to při užívání alespoň 200 mg DHA denně. „Existují dokonce vědecké práce, které uvádějí do souvislosti inteligenci dětí a obsah omega-3 ve stravě těhotných a kojících matek,” dodává Ing. Ivan Mach, CSc.
Maxi Vita Exclusive Omega 3 forte+
Doplněk stravy obsahující rybí olej a vitamin E v měkkých želatinových kapslích, které jsou vhodné také pro diabetiky. Doporučené dávkování: děti od 6 let 1 kapsle, dospělí a děti od 15 let 2-3 kapsle denně po jídle, zapít dostatečným množstvím tekutiny. Není určeno pro děti do 6 let. Nepřekračujte doporučené denní dávkování. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Balení obsahuje 90 tablet Cena: 178,90 Kč
K dostání ve vybraných obchodních řetězcích a drogeriích nebo na www.nasevitaminy.cz