Přeneste se s naším receptem na sluncem zalité pobřeží Středozemního moře. Opečené krevety s pancettou se skvěle hodí k řadě příležitostí – ať už jde o romantickou večeři, letní večer na zahradě s rodinou nebo domácí koktejl párty s přáteli. Spojení jemné chuti mořských plodů a bohaté chuti pancetty si všichni hned zamilují. Domácí příprava vás navíc vyjde daleko levněji než krevety z restaurace.
Ať už se krevety s pancettou rozhodnete servírovat jako lehký předkrm nebo hlavní chod, zaručeně nešlápnete vedle. Špízy doplňte o křupavý salát s rajčaty s jednoduchou zálivkou z olivového oleje. Výsledek bude mít perfektní šmak s dressingy, například bylinkovým s jogurtem, středomořským nebo dressingem Tisíc ostrovů. Kombinace chutí uspokojí každého milovníka čerstvých bylinek a pikantního koření.
„Při výběru dressingů věnujte pozornost složení a kvalitě použitých ingrediencí. Naše produkty stojí právě na pečlivé kombinaci těch nejlepších surovin, kvalitního zpracování a skvělé chuti s důrazem na nejmenší detaily,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Pokud doma zrovna nemáte pancettu, můžete ji nahradit klasickou slaninou – počítejte ale s drobnými rozdíly v jejich chuti. Zatímco slanina je uzená a bude tak chutnat po kouři a dřevu, které se použilo při uzení, italská pancetta se suší a nechává zrát ve vybrané směsi koření. Její chuť tak bude o trochu jemnější a méně slaná.
Servírované jídlo skvěle propojí šťavnatost nasládlých krevet a česneku, proto je důležité držet se několika jednoduchých kroků při přípravě. Podívejte se na osvědčené tipy šéfkuchařů:
- Než se pustíte do opékání, krevety jemně osolte, přidejte špetku jedlé sody a nechat je asi 15 minut v lednici odpočinout. Sůl je totiž pomáhá při vaření udržet šťavnaté, zatímco zásaditá jedlá soda jim dodá křupavost a udrží jejich pevnou texturu.
- Dejte si pozor, abyste krevety nepřevařili. Na jejich opečení vám stačí jen 2 až 3 minuty z každé strany, pokud je na pánvi necháte déle, ztratí svou šťavnatost. Hotové krevety poznáte podle jejich narůžovělé barvy. Jestli jsou naopak převařené, začnou se vám kroutit.
- Pokud chcete krevetám dodat zajímavější chuť, naložte je před vařením do marinády z citronové šťávy, česneku a olivového oleje. Nemarinujte je ale déle než 2 hodiny – kyselina obsažená v citronové šťávě totiž může krevety částečně uvařit i bez přítomnosti tepla.
RECEPT: ŠŤAVNATÉ ŠPÍZY S KREVETAMI A PANCETTOU
Doba přípravy:
- 30 minut
Doba pečení:
- 10 minut
Na 4 porce budete potřebovat:
- 600 g krevet
- 4 stroužky česneku
- Sůl, pepř
- 1 snítku rozmarýnu
- 100 g pancetty
- Olej
Na salát:
- 200 g listového salátu
- 200 g rajčat
- 1 cibuli
- 1 lžíci červeného vinného octa
- Olivový olej
Na dohotovení:
- Středomořský dressing Spak
- Bylinkový dressing Spak
- Dressing Tisíc ostrovů Spak
Postup: Salát dejte do mísy, přidejte na kolečka nakrájená rajčata a cibuli. Dochuťte jej solí, pepřem a zakápněte olejem a octem. Krevety jemně osolte a opepřete. Na špejle napichujte střídavě krevety a pancettu. Česnek nakrájejte na plátky. V pánvi zahřejte trochu oleje a opečte na něm špízy z obou stran. Na poslední chvíli přidejte lístky rozmarýnu a plátky česneku. Vše ještě krátce opečte a vyjměte. Salát rozdělte na talíře, přidejte špízy a podávejte s dressingy.
Tisíc ostrovů dressing 250 ml
Krémový dressing s pikantní chutí rajčat, červené papriky, pažitky, citronové šťávy a koření. Skvěle doplní zeleninové saláty nebo bramborové hranolky. Je vhodný i pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 72,90 Kč
Bylinkový dressing s jogurtem 250 ml
Dressing je vyroben z prémiového českého bílého jogurtu. Má jemnou chuť a aromatickou vůni bylin (1,5 %). Je vhodný pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 69,90 Kč
Středomořský dressing 250 ml
Krémový dressing s pikantní chutí sušených rajčat, citronové šťávy, bazalky, česneku a koření. Skvěle doplní všechny vaše zeleninové saláty a širokou škálu příloh. Dressing s jemnou chutí hořčice je současně vhodný pro bezlepkovou dietu. Doporučená maloobchodní cena: 72,90 Kč
Více na spak.cz