![](/sites/default/files/2021-05/clanek-Ahala_dina_mala.jpg)
Výběrová čokoláda od brněnské čokoládovny Ajala se chuťově řadí mezi světovou špičku. To dokazuje i několik ocenění z mezinárodních soutěží. Důvodů, proč je výběrová čokoláda tou správnou volbou, je však mnohem víc. Jejím nákupem oproti té běžné přispíváte k lepším podmínkám farmářů a navíc podporujete pěstování šetrné vůči životnímu prostředí.
To nejlepší pro vaše tělo
Výběrová čokoláda není nezdravou cukrovinkou, ale opravdovým pokrmem bohů plným chuti a zdraví prospěšných látek. Kakaové boby obsahují tolik živin, že by to vydalo na samostatný článek. V obyčejné čokoládě ze supermarketu jich ale moc nezbylo, protože obsahuje spíše cukr, mléko, lecitin a místo kakaových bobů průmyslově oddělený alkalizovaný kakaový prášek, případně máslo. Zato klasické tmavé čokolády Ajala obsahují vždy pořádnou porci výběrových kakaových bobů, které mají příznivé účinky pro naše tělo.
![](/sites/default/files/2021-05/clanek-Ajala_ilu_mala.jpg)
Chuť
„Chceme ukázat, jak doopravdy chutná pravá čokoláda připravená jen z výběrových kakaových bobů a třtinové šťávy,” vysvětluje zakladatel čokoládovny Filip Teplý. Ajala si s příchutěmi vyhrát umí, na výběr jich má 24 a kromě oblíbeného chilli, mořské soli nebo mandlí nechybí ani odrůdy podle původu kakaových bobů jako třeba Madagaskar nebo Haiti. Jedině v Ajale můžete navíc vyzkoušet i naprosto netypické příchutě - chleba, vína nebo whisky. Výroba jedné tabulky trvá kvůli šetrnému mletí a procesu staření několik dní a na její chuti je znát každá hodina navíc.
Etika
„Vytváření udržitelných vztahů s dodavateli i přírodou je naší nejvyšší prioritou. S farmáři spolupracujeme buď přímo, nebo co nejtěsněji. Dostanou tak za kakao více peněz, zlepší kvalitu svého života a mají větší motivaci starat se o kakaovníky ještě lépe. A to vede k ještě lepším kakaovým bobům,” shrnuje etický přístup pojící se s výběrovou čokoládou Filip Teplý.
Šetrnost k životnímu prostředí i ochrana deštných pralesů
Výběrové kakao potřebuje ke svému růstu opravdu vysokou vzdušnou vlhkost, více než 80%. Tu nenajde na vykácených plantážích, ale ve stínu vysokých stromů. Proto jeho pěstování přispívá k záchraně pralesa, který farmáři pro svou činnost nutně potřebují.
Ajala používá výběrové kakaové boby z ověřených destinací, kde jsou kakaovníky tradiční plodinou. Tak totiž mají správné podmínky, farmáři se o ně umějí perfektně postarat a mohou zde růst přirozeně bez pomoci hnojiv a pesticidů. Výběrové kakaové boby tak dosáhnou kvality, s níž se konvenční boby nemohou srovnávat.
![](/sites/default/files/2021-05/clanek-Ajala_Klasik_mala.jpg)
Mysli globálně, jednej lokálně
Nejlepší kakaové boby Ajala hledá ve světě a protože ji vyrábí podle tradiční indiánské receptury, sladí ji panelou - sušenou třtinovou šťávou. To je ta část Ajaly globální. Vše ostatní se děje v Česku. Na obaly čokolády se využívají ručně tištěné papíry Calico z Česka a samozřejmostí je lokální výroba v Brně. Jen tak může Ajala zaručit 100% kvalitu a zodpovědný přístup ke každé jednotlivé tabulce.
„Chceme vytvářet udržitelné vztahy mezi námi, farmáři, lidmi milujícími čokoládu a zodpovědným přístupem se starat o blaho naší planety,” shrnuje misi čokoládovny Ajala její zakladatel Filip Teplý.