Sezóna delikátní tresky skrei začala! Ochutnejte tuto lahůdku

Pokud patříte mezi milovníky rybích delikates, právě nyní máte jedinečnou možnost ochutnat tresku skrei. Vyznačuje se jemným, delikátním masem, které patří mezi nejzdravější.

Jejím domovem je Barentsovo moře, kde se loví pouze tři měsíce v roce. A rozhodně stojí za ochutnání. Jeden z největších dodavatelů rybích produktů na evropský trh, Fjord Bohemia, právě nyní tuto kulinářskou pochoutku dováží. Vy tak máte jedinečnou příležitost si tuto tresku zakoupit – nejjednodušeji a nejrychleji ji pořídíte online na Rohlik.cz, kde si rovněž můžete nakoupit i pečlivě vybrané kousky dalších ryb rohlíkovské vlastní značky FJORU.

Treska skrei je vhodná na smažení, pečení, dušení či na přípravu v páře. Má velmi delikátní bílé maso s minimem tuku. A proč se tak liší od běžné tresky? „Tahle ryba toho uplave opravdu hodně. Každou zimu se miliony tresek Skrei vydávají na cestu podél norského pobřeží za rozmnožováním, a právě intenzívní pohyb z ní dělá kulinářskou pochoutku,“ vysvětluje Jaromír Karhánek, zástupce Fjord Bohemia.

Jedinečnou z ní dělají i omezené možnosti rybolovu. „Loví se pouze v době, kdy je zrovna u pobřeží, tedy od ledna do konce března. Na stoly se dostává výhradně čerstvá, takže jindy než právě v tomto období si ji nedáte,“ dodává Karhánek.

Cena na rohlik.cz:

skrei treska filet bez kůže, 350 g / 282,- korun,

skrei treska filet s kůží - 350 g / 349,- korun.

Treska skrei s paprikovým pyré a pažitkovými baby brambůrky

Treska skrei je velice lahodná ryba jen tak, na másle s tymiánem. Zkuste si ji připravit podle receptu od Michala Bučka a doplňte ji kromě paprikového pyré i pažitkovými baby brambůrky. Zaručeně si všichni pochutnají!

Navíc je tento recept neuvěřitelně snadný na přípravu. Právě nyní je sezona tresky skrei, do ČR ji přináší společnost Fjord Bohemia, přední dodavatel čerstvých mořských ryb a darů moře. Zakoupíte ji například na Rohlik.cz.

Postup:

Na másle si orestujeme tresku (250g) osolíme, přidáme tymián. Restujeme cca 2 min z každé strany. Tresku necháme odpočívat.  Červené papriky zlehka potřeme olejem a pečeme na 210-220 stupňů cca 18-22min. Upečené červené papriky přiklopíme poklicí nebo alobalem a necháme zapařit, poté oloupeme slupku. Papriky vyčistíme, přidáme česnek, vinný ocet (citron), olivový olej, sůl a pepř. Rozmixujeme tyčovým mixérem.  Baby brambory uvaříme a promícháme s rozpuštěným máslem s nasekanou pažitkou, lehce osolíme. Na malé kostičky nakrájené chorizo orestujeme na pánvi do křupava, vypečený tuk přidáme do paprikového pyré.

Suroviny na 1 porci: 

  • Treska skrei, filet (250g) https://www.rohlik.cz/1405367-skrei-treska-filet-bez-kuze?categorySlug=
  • Tymián čerstvý 10g (může být i citronový)
  • Paprika červená 500g (2x vetší paprika)
  • Česnek 1x stroužek
  • Vinný ocet 1x lžíce
  • Olivový olej sansa 1x lžíce
  • Chorizo 50g
  • Brambory grenaile 250g
  • Pažitka 30g (10g na zdobení)
  • Máslo 50g
  • Sůl, pepř